Ahojky :-P..Vítej na mém blogu :D
..Je o baru a všeho co se ho týká :D Takže nápoje,typy a slovník :)..
Doufám že se ještě někdy vrátíte :)

kategorie drinků :-)

12. března 2011 v 10:16 |  barmanský slovník

KATEGORIE MÍCHANÝCH NÁPOJŮ

míchané nápojeMíchané nápoje lze dělit podle mnoha různých kritérií - objemu, doby konzumace, teploty, báze. Kromě těchto kritérií lze nápoje dělit i podle technologického postupu včetně charakteristických složek. Hranice mezi jednotlivými kategoriemi nejsou přesné a některé nápoje lze zařadit do více kategorií. To však nebrání tomu, že toto dělení je velmi oblíbené a používané. Kromě níže uvedených se můžete setkat i s méně známými kategoriemi jako např. daisies, fixes, puffs, rickeys, scaffas, smashes, sours, toddies apod.

BOWLES

Bowle se připravují ve speciální skleněné míse s poklicí (terina). Obsahují ovoce nebo zeleninu, likér a alespoň jednu složku sycenou kysličníkem uhličitým (šumivé víno, sodovka nebo limonáda).

COBBLERS

Tyto nápoje se připravují přímo do servírovací sklenky. Nejdříve jí naplníme drceným ledem, dolijeme tekutinami podle předpisu a na závěr podle fantazie ozdobíme ovocem.

COCKTAILS

Cocktails jsou charakteristické objemem jedné porce do 10 cl a servírovací sklenkou (koktejlka). V zásadě je můžeme dělit na tři skupiny. Aperitivy (beforedinners) se konzumují před jídlem (např. Martini Dry nebo Manhattan). Digestivy (afterdinners) se konzumují po jídle. Sektové koktejly obsahují šumivé víno a mohou se podávat kdykoliv.

COLLINSES

Jsou nejdelší z dlouhých nápojů s obsahem 30 cl i více. Připravují se do velkého tumbleru a obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a lihovinu. Po promíchání se ještě přidá několik kostek ledu a doplní soda.

CRUSTAS

Crustas jsou charakteristické tzv. krustou na servírovací sklence. Krustu přípravíme tak, že rozříznutý plátek citronu vsuneme na okraj skrenky a obkroužíme jí. Vlhký okraj pak ponoříme do jemného krystalového cukru. Typické je i složení: cukrový sirup, citronová šťáva, lihovina a 1-2 střiky maraschina.

EGG-NOGGS

Základem je vždy mléko (teplé nebo studené), vejce a lihovina. Na závěr se nápoj aromatizuje strouhaným muškátovým oříškem.

FANCY DRINKS

Nápoje, které nelze zařadit do jiné kategorie. Projevuje se v nich kreativita jejich tvůrce.

FIZZES

Fizzy se připravují vždy v šejkru a obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a lihovinu. Hotový nápoj v tumbleru dolijeme šumivou složkou (soda, cola, šumivé víno apod.) tak, aby podle svého názvu pěkně šuměl (fzzzzzz).

FLIPS

Připravují se velmi krátce v šejkru tak, aby nedošlo zředěním vodou. Obsahují povinně žloutek a aromatizují se muškátovým oříškem.

GROGS

Teplé míchané nápoje, které se připravují v nádobě z varného skla. Obsahují cukr, lihovinu a vodu.

HIGH BALLS

Dlouhé míchané nápoje skládající se z ledu, lihoviny a složky sycené kysličníkem uhličitým. Zásadně však neobsahují ani kapku jakékoli citrusové šťávy. Podávají se v tumblerech, jimž se ostatně také říká highball glass.

JULEPS

Nápoje připravující se způsobem straight way (přímo v servírovací sklence). Obsahují vždy lístky čerstvé máty peprné.

NEALKO

Nápoje s velmi malým nebo žádným obsahem alkoholu.

POUSSE-CAFÉS

Pousse-cafés (česky kolínka) připomínají kohoutí ocas. Do úzké sklenky tulipánového tvaru se lijí různobarevné lihoviny tak (těžší napřed), aby se nesmísily.

PUNCHES

Punče mohou být studené i teplé. Obsahují ovocný sirup, ovoce, víno, lihovinu a koření a připravují se ve speciální míse (terina).

SORBETS

Sorbety vznikají tak, že sektovou misku naplníme do dvou třetin ledem nebo zmrzlinou, ozdobíme ovocem a přidáme lihovinu podle předpisu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama